Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2007 02:14 - Нощ на музеите и галериите
Автор: esen Категория: Изкуство   
Прочетен: 12730 Коментари: 20 Гласове:
1

Последна промяна: 11.11.2007 15:57


Нощ на музеите и галериите

 image

Като град с дългогодишна традиция в развитието на културата, настъпи времето, когато за първи път в Хасково  се организира нощ на музеите и галериите. Така заедно с Пловдив, Пазарджик и Стара ЗагораХасково стана част от празника на духа.

Спазвайки традицията в това отношение повод бе откриването на новата общинска художествена галерия „Форум”, която е на една крачка разстояние до красивия и обновен ДКТ „Иван Димов”. Архитектурно тя повтаря фасадата на театъра и оформя пространството около него като една арт зона. За художниците на Хасково това бе много стара мечта.

Вечерта започна с водосвет на отец Петър и освещаване на залите в галерията. Слово произнесе и кмета на общината, с чиято подкрепа бе създадена тази галерия. Веднага след това бе открита първата обща изложба на ДХХ (Дружеството на хасковските художници). Под мотото „Тук сме” участваха 23 художници от Хасково и региона с над 70 картини, пластики, икони, дърворезби и керамика. След началото на изложбата отвън пред входа започна пърформанс за деца и възрастни под мотото „Колажирай Хасково”. Цяло стълпотворение от деца, ученици и художници рисуваше едновременно на едно голямо платно върху статив пред входа на галерия „Форум”. Получи се една пъстра музайка от цветове и форми с много положителна енергия.

image

Успоредно с това пак отвън художникът Борислав Данев правеше карикатури на живо под мотото „Смешен плач”. Млада девойка видя образа си във вид на магаренце. Близо до него дърворезбарят Иво Кънчев правеше демонстрация на дърворезба с нестандартни инструменти. Неговата акция бе под надслов: „ Дървото е живо”.

Допълнителен импулс за общата еуфория даде балет „Тангра” от Младежки център Хасково, който танцуваше на площада пред галерията.

За да подкрепят събитието Винарска къща „Сакар” – Любомец и „Терра Тангра” – Харманли предоставиха колекция от свои вина за дегустация.

Ученици от Подвижна астрономическа обсерватория на Младежки център Хасково монтира на моста на реката близо до галерията телескоп, където всички желаещи гледаха звездите и пълнолунието.

След 22:00 часа бе обявено „време за импровизации” – свободна сцена за изява на прохождащи и здраво стъпващи на земята арт-творци. Част от тях оформяйки шествие се запътиха към градската художествена галерия на улица „Епископ Софроний” №1. А там ги очакваше изложба на картини от стари български майстори дарение от доктор Живко Враджалиев. Това бяха 39 картини от личната му колекция на автори като Вера Недкова, Никола Маринов, Бенчо Обрешков, Никола Танев и др, които той подари на Хасково и галерията. Останалите 61 творби от колекцията му той завеща след смъртта си на града.

Имаше представяне на книга за Вера Недкова по спомени на доктора, както и каталог с дарението.

От 18:30 инициативата бе дадена на групата за стари градски шлагери „Млади сърца”, които под мотото „Няма старо” изпълниха класически шлагери на Аспарух Лешников и др. майстори на жанра. След тях театрално студио при Младежки център представи „Приказката живот” и „Българската сватба” – етюди по музика на Теодоси Спасов, Стоян Янкулов и Елица Тодорова.

Балет „Тангра” се вписа в общото настроение в галерията с изпълнението си „Весталка” и „Еньовден” като бе бурно аплодиран от публиката във възрожденската обстановка на Художествената галерия.

В 21 часа бе гвоздеят на програмата в галерията с представянето на новата книга на Мина Карагьозова – „Танц”. Писателят Иван Митев успя да извади на живо подводните течения, родили тази книга. И след края на представянето публиката не си тръгваше от галерията и пое присърце дегустацията на вина „In vino veritas”.

Празничната атмосфера на нощта се допълни от мултимедийната презентация „Лицата на Хасково” във фоайето на ДКТ „Иван Димов”. За неин фон бе избрана фото-излажбата „Хасково през 4-те сезона”. В театъра също имаше балет и рок в изпълнение на хасковски рок групи.

Вечерта в театъра завърши с театралната постановка „Царството земно” по Тенеси Уйлямс.

Своите врати за нощта отвори и Регионалния исторически музей. Във фоайето му бяха експонирани изложбите „Varna Summer Jazz” на Димитър Трайчев и фотоизложбата на Даниела Петрова – „Haskovo Jazz”. Школата по етнография представи етноателие за традиционни занятия.

Атмосферата на фолк-феерия допълни балет „Рона” с изпълненията си : „Орисници” и „Айде, Яно”.

През цялата нощ вървяха изпълненията в камките на „Джаз фест – Хасково 2007”. Тази година бе 11-тото му издание.

На сцената пред младежки център публиката аплодираше Петър Салчев, Хилда Казасян, Христо Йоцов-квартет, Николай Иванов и новия му проект – група „Махавира”.

Неуморният Димитър Русев – баща на фестивала отново получи любовта на хасковската публика.

След полунощ еуфорията се изля в няколко клуба и заведения, където до ранни зори можеха да се видят групи от художници, актьори, музиканти, писатели и техните фенове. В края на вечерта награди с рекламно вино на община Хасково получиха всички журналисти пишещи и отразяващи културата на града.

Така с Нощта на музеите и галериите Хасково напомни за себе си като град уважващ културните традиции, като град доказващ своето значение за развитието на националната ни култура.

 


Как видях музеите и галериите в Хасково в нощта на 28-ми септември 2007 година
image

ГАЛЕРИЯ
image

image

image

image

ПЪЛНОЛУНИЕ

image

МУЗЕЙ

image

image

image

image

image

image

image

image

image

ПРЕМИЕРА НА СТИХОСБИРКА

image

image

image

image

СПОКОЙНА И ЩАСТЛИВА НОЩ!



Тагове:   нощ,   музеите,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. sad - В Хасково явно..
29.09.2007 08:16
..се случват интересни неща - преди време бях засякъл някакъв джаз концерт там по новините :)
цитирай
2. mariyan4eto - Поздрави за постинга!
29.09.2007 09:36
Много обичам да обикалям галерии и музеи. Съжалявам,че не съм била в Хасково или в Пловдив, къде също има такава вечер, да се заредя с красота!
цитирай
3. mitakat - esen
29.09.2007 11:28
Интересно, хареса ми. :)))
Благодаря. :)))
цитирай
4. anastasiia - Здравей, Есен!:)
29.09.2007 11:50
Тази нощ и аз бях в прегръдката на изкуството, само че в Пловдив... Една прекрасна вечерно-нощна разходка из Стария град...и не само:) Улиците препълнени с хора...хора от всякакви възрасти...Толкова е хубво! И стойностни изложби...и концерти...и поезия...В една галерия свириха на девет пиана, едни от най-добрите пианисти в града. Представяш ли си какво преживяване?:)
А в Лапидариума пред Балабановата къща всеки можеше да рисува на големи стативи, със специално осветление.
...И много още...
Благодаря за хубавия пост!:) Беше ми приятно да ти разкажа, да споделя за неповторимата атмосфера в Пловдив, в Нощта на музеите и галериите... Атмосфера, която си почувствала и ти, в твоя град...
Поздрави!:)))
Ася
цитирай
5. enjoy6 - И аз благодаря
29.09.2007 18:41
чудно е да се докоснеш до изкуството под пълната луна и тишината!
Чувала съм за такива нощи но никога не съм ги преживявала!
Явно се превръщат в традиция в няколко града в България а и не само!Чудесно е!
Приятна съботна вечер!
цитирай
6. letisi - подобното привлича подобното....
29.09.2007 23:32
или красотата ражда красота:))))))))))))
цитирай
7. esen - И сега имаше джас-концерти, sad.
30.09.2007 01:03
Само дето не снимах изпълненията пред Младежкия дом, в ДНА, в театъра...
Когато се създаде среда от съмишленици, винаги се получава богат и интересен културен живот.
Благодаря ти, че си тук и споделяме!
Спокойна следваща нощ!:)
цитирай
8. esen - mariyan4eto,
30.09.2007 01:08
В Хасково мероприятието се провежда за първи път и въпреки това беше изпълнено с голям ентусиазъм от всички участници. Беше много романтично по средата на нощта да се посещават галерии и музеи, където екскурзоводите поемаха посетителите веднага и им разказваха за всички експонати подробно, без претупване.
В Пловдим мисля, че и миналата година е имало такава нощ. Дано традицията продължи и се изпълни с още по-голям ентусиазъм и романтика и да стигне до всички градове в България.
Благодаря ти, че си тук! Усмивки!:)
цитирай
9. esen - Благодаря ти, mitakat!
30.09.2007 01:11
Единствено съжалявам, че в един такъв постинг не могат да намерят място всички снимки, които биха потопили всички в атмосферата на тази толкова хубава нощ.
Радвам се, че си тук! Поздрави и усмивки!:)))
цитирай
10. esen - Благодаря ти за това споделяне, anastasiia!
30.09.2007 01:18
Чрез твоя разказ-разходка се потопих и в Пловдивската приказна нощ на музеите и галериите. Миналата година на тази дата бях в Пазарджик по същия повод, а сега открих, че мога да изживея приказката и в моя град и много се радвам. Нека по-често има такива нощи! Сигурна съм, че те ще направят всички поне малко по-добри и обичащи се помежду си.
Радвам се, че си тук и споделяме всичко това! Ето така имаме и втора прекрасна преживелица.
Благодаря ти!
Поздрави и усмивки!:)))
цитирай
11. esen - А на мен ми е приятно да споделям такива нощи, enjoy6!
30.09.2007 01:21
Радвам се, че ми даде възможността да споделя с теб и така още веднъж да се почувствам в приказката на миналата нощ!
Благодаря ти!
Поздрави и усмивки за теб!:)))
цитирай
12. esen - Нека до всяко добро да застане по още едно...
30.09.2007 01:24
Нека красотата ражда още красота и изкуството още изкуство, което ще ни направи по-добри!
Благодаря ти, че си тук, letisi! Коментирайки коментара ти изживявам отново вълнуващата нощ!
Поздрави и усмивки!:)))
цитирай
13. fiona - Нощ в музея :)
30.09.2007 10:53
Има такъв филм. През нощта историята оживява.
И в българския вариант е така. :) Много добро мероприятие са тези "Дни на отворените врати". Изненадана съм от огромния културен интерес в София.

Благодаря за виртуалната разходка. :)
цитирай
14. esen - Още съм под впечатлението на това мероприятие, fiona.
30.09.2007 22:37
И сигурно дълго ще си го спомням. Когато мина нощем покрай музея и галериите те ще оживяват в мен като през нощта на 28-ми септември 2007 г.
Благодаря ти, че си тук и споделяме!
Много усмивки за теб до новите виртуални разходки!:)
цитирай
15. tera - Страхотно!
01.10.2007 17:35
Точно по моята част - галерии и музеи!
Поздрави :)))
цитирай
16. deninosht - !!!:)
01.10.2007 18:25
поздрави !:)
цитирай
17. esen - Радвам се, че съм улучила, tera!
01.10.2007 21:49
Благодаря ти, че си тук и споделих с теб тази дишеща култура нощ!
Поздрави и усмивки!:)
цитирай
18. esen - Благодаря ти, Ден!
01.10.2007 21:50
Честито празник на поезията!
Прегръдка!:)
цитирай
19. mmmmmmmmm - Удоволствие и радост
02.10.2007 12:33
за душата!:)))
По-вече такива нощи ти желая!:)))
цитирай
20. esen - Благодаря ти, Марияна!
02.10.2007 21:08
Истински романтично се чувствахме! И сякаш бяхме в приказно царство!
Желая и на теб да изживееш насладата от такава културна нощ!:)))
Усмивки!:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: esen
Категория: Хоби
Прочетен: 6147861
Постинги: 361
Коментари: 12638
Гласове: 118133