Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2009 19:39 - Толтекски пътеводител към свободата и радостта
Автор: esen Категория: Хоби   
Прочетен: 9958 Коментари: 25 Гласове:
1



 Препоръка: С музиката от клипчето четенето ще бъде още по-приятно.

image

свали от тук
  Руис, Дон Мигел
Четирите споразумения

Дон Мигел - авторът на книгата "Четирите споразумения" - е пряк наследник на толтекската мъдрост, нагуал и Майстор на намерението. Той принадлежи към същата традиция, както дон Хуан на Карлос Кастанеда.

Уникалното учение на дон Мигел е сбор от интуиция, вековна мъдрост и познания по медицина, астрономия и физика. Той посочва на читателите пътя към друго ниво на съзнанието, отвъд видимата реалност, и начина, по който човек може да се освободи от страха, който сковава Живота му. Мигел Анхел Руис вярва, че когато достатъчно хора се освободят от ада на своите страхове, престанат да се възприемат като Съдии или Жертви на съдбата, отхвърлят чувството за вина и преодолеят болката от миналото на Земята ще се възцари мир, хармония и равновесие и човек ще полети, носен на крилете на свободата.

 

Мигел Руис
Четирите споразумения
или практическо ръководство за лична свобода
или толтекска книга на мъдростта
Толтеките

Преди хиляди години толтеките били известни из цяло Южно Мексико като „жени и мъже на познанието“. Антрополозите говорят за тях като за нация или раса, но всъщност това било общност от учени и творци, изучаващи и съхраняващи познанието и духовните практики на древните. Събирали се като учители (нагуали) и ученици в Теотихуакан, древния град на пирамидите край Мексико Сити, известен като мястото, където „Човекът става Бог“.

Замъгленото огледало

ПРЕДИ ТРИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ близо до скътан сред планини град живеел един човек, досущ като вас и мен. Той учел за лечител, искал да усвои познанията на своите предци, но не бил съвсем съгласен с всичко, което научавал. В сърцето си усещал, че трябва да има нещо повече.

Един ден, докато спял в една пещера, сънувал, че вижда собственото си спящо тяло. Излязъл от пещерата в нощ на новолуние. Небето било ясно, обсипано с милиони звезди. Тогава вътре в него се случило нещо, което променило живота му завинаги. Погледнал ръцете си, опипал тялото си и чул собствения си глас да казва: „Аз съм направен от светлина; аз съм направен от звезди“.

Погледнал отново звездите и осъзнал, че не звездите създават светлината, а по-скоро светлината създава звездите. „Всичко е направено от светлина — рекъл той — и междинното пространство не е празно“. И разбрал, че всичко съществуващо всъщност е едно живо същество, а светлината е вестоносецът на живота, защото е жива и съдържа цялата информация.

После осъзнал, че макар да е направен от звезди, той не е тези звезди. „Аз съм междузвездието“, помислил си той. Така че нарекъл звездите тонал, а светлината по-между им — нагуал, и си дал сметка, че онова, което създава хармонията и пространството между двете, е Животът или Намерението. Без живота тоналът и нагуалът не могат да съществуват. Животът е силата на абсолютното, върховното, Творецът, който създава всичко. Ето какво открил: всичко съществуващо е проява на единното живо същество, което наричаме Бог. Всичко е Бог. И стигнал до извода, че човешкото възприятие е само светлина, възприемаща светлина. Освен това осъзнал, че материята е огледало — всичко е огледало, отразяващо светлината и създаващо от нея образи — и светът на илюзията, Сънят, е досущ като мъгла, която не ни позволява да видим истинската си същност. „Истинската ни същност е чиста любов, чиста светлина“, — казал той.

Това прозрение променило живота му. След като проумял истинската си същност, той насочил поглед към останалите хора и към природата и останал изумен от видяното. Видял себе си във всичко — във всеки човек, във всяко животно, във всяко дърво, във водата, в дъжда, в облаците и в почвата. И разбрал, че животът смесва тонала и нагуала по различни начини, за да създаде милиарди проявления на живота.

През тези няколко мига той разбрал всичко. Бил много развълнуван и сърцето му се изпълнило с покой. Нямал търпение да разкаже на близките си какво е открил. Но не разполагал с думи да го обясни. Опитал се да разкаже на другите, но те не го разбирали. Виждали, че се е променил, че очите му и гласът му излъчват някаква красота. Забелязали, че вече не осъжда нищо и никого. Различавал се от всички останали.

Разбирал всекиго много добре, но никой не можел да разбере него. Вярвали, че е въплъщение на Бога, а той се усмихвал, когато го чуел, и отвръщал: „Вярно е. Аз съм Бог. Но ти също си Бог. Ние сме едно и също, ти и аз. Ние сме образи от светлина. Ние сме Бог“. Но хората пак не разбирали.

Той открил, че е огледало за останалите хора, огледало, в което виждал себе си. „Всеки е огледало“, казвал той. Виждал себе си във всекиго, но никой не виждал в него себе си. И той разбрал, че всички сънуват, но без да го съзнават, без да знаят какво представляват всъщност. Не можели да видят себе си в него, защото между огледалата съществувала стена от мъгла или дим, съставена от тълкуванията на образи от светлина — Сънят на хората.

Тогава разбрал, че скоро ще забрави всичко научено. Искал да запомни всичките си видения, така че започнал да нарича себе си Замъгленото огледало, за да не забравя никога, че материята е огледало, а междинният дим ни пречи да разберем какво представляваме. Той казал: „Аз съм замъгленото огледало, защото виждам себе си във всеки от вас, но не се познаваме заради дима помежду ни. Този дим е Сънят, а огледалото си ти, сънуващият“.

Лесно е да живееш със затворени очи, изопачавайки всичко видяно…

Джон Ленън

Четирите споразумения

1. БЪДИ БЕЗГРЕШЕН В СЛОВОТО СИ

Говори честно. Казвай само това, което мислиш.
Не използвай словото, за да се самоохулваш или за да охулваш другите. Насочи силата на словото към истината и любовта.
Ако проумееш, че словото има силата да твори, че това, което казваш, подготвя твоето бъдеще и бъдещето на другите, ти ще станеш по-отговорен и към себе си, и към света.
Словото има силата на магия: бяла или черна - зависи единствено от теб. Дай на словото си любов и помни, че каквото изпратиш, това ще получиш.

2. НЕ ПРИЕМАЙ НИЩО ЛИЧНО

Хората не правят нищо заради теб. Ти не си център на тяхната Вселена. Ти си център единствено на собствения си живот.
Това, което хората казват или правят, е проекция на собствената им реалност.
Когато не приемаш нищо лично, когато проумееш, че животът на другите е резултат от техния избор, тогава ти имаш имунитет срещу мнението и действията на другите и няма да станеш жертва на ненужно страдание.

3. НЕ ПРАВИ ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ

Намери смелост да задаваш въпроси и да изразяваш желанията си. Никой освен теб не знае твоите мисли, затова - изразявай ги максимално точно, за да избегнеш недоразуменията.
Ти не знаеш мислите на другите, затова не прави предположения, а задавай въпроси, за да избегнеш недоразуменията.
Общувай с другите възможно най-ясно, за да избегнеш недоразумения, тъга и нещастия.

4. ВИНАГИ ПРАВИ НАЙ-ДОБРОТО, НА КОЕТО СИ СПОСОБЕН

Най-доброто, на което си способен, е променлива величина.
При всички обстоятелства давай най-доброто от себе си и няма да се самоосъждаш, самобичуваш и самосъжаляваш, защото съвестта ти ще е чиста.


За да проумееш същността на Четирите споразумения, трябва да преминеш през познанието за Опитомяването и Самоопитомяването, за Одобрението и Справедливостта, за личния ад на Самоотхвърлянето. И тогава ще разбереш, че изходът е в Четирите споразумения.

 

Из книгата "Четирите споразумения" на дон Мигел Руис






Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. viovioi - мерси Злате!! Много ми хареса.
30.01.2009 19:43
Мъдро звучи. Винаиги има какво ново да научи човек, стига да е отворен за това! :)
цитирай
2. martiniki - да
30.01.2009 20:31
това е страхотен житейски пътеводител, Злате!
цитирай
3. bovari - С две от въпросните споразумения имам .....
30.01.2009 22:38
съществено разминаване! ;) Ще се замисля, и дори ще опитам, да ги променя, макар че едва ли ще успея....нужно е време....много време и упорито преработване на навици, а те са втората ни природа;(
Благодаря, Есен!
Поздрави!;)
цитирай
4. bizcocho - Това е висша форма на мъдростта!Не ...
31.01.2009 00:49
Това е висша форма на мъдростта!Не може да се очаква всеки да успее да я прецени,камо ли да я приеме в себе си,но поне с някои,ако не и с четирите,повечето хора да се побратимят,таз земя ще бъде рай!
Моите уважения към изборът ти на тема за постинг!:)
цитирай
5. basta - от доста хора чувам напоследък за ...
31.01.2009 01:11
от доста хора чувам напоследък за този автор, явно ще дойде мъдър човек:):)
ще взема и аз да го почета като имам време...че все не остава...
поздрави от мен и хубав уикенд!
цитирай
6. sofiya - Страхотно! Много, много интересно...
31.01.2009 15:09
Навремето бях влюбена в книгите на Карлос Кастанеда и неговия Дон Хуан, каква мъдрост имат индианците...А сега виждам на издателство "Кибеа" тази книга, от там ли да потърся книгата???
цитирай
7. tini4 - esen, безкрайно то благодаря...
31.01.2009 16:42
Бях позабравила някои наистина важни неща...
Страхотен пост!
Поздрави! :)
цитирай
8. esen - viovioi
31.01.2009 23:43
Радвам се, че ти е харесало, Вили!
Прочетох го, впечатли ме и с удоволствие споделям с вас!
Благодаря ти! Усмивки за теб!:)))
цитирай
9. esen - martiniki
31.01.2009 23:47
Страхотно е, Мартичка!
Истински съм впечатлена и съм с намерение да прочета книгата. Нали знаеш, човек търси себе си и отговор на своите въпроси. Ще опитам...
Поздрави и усмивки!:)))
цитирай
10. esen - bovari
31.01.2009 23:51
Да работим върху себе си е може би, работата която най-много си заслужава. Нали сме на този свят, за да се усъвършенстваме в някаква степен, било сами или с помощта на земни и неземни сили.
Радвам се, че си тук и споделяш това интересно и за мен четиво!
Хубава и усмихната нощ!:)))
цитирай
11. esen - Благодаря, bizcocho!
31.01.2009 23:57
Не всеки ще разбере и приеме по един и същи начин темата, зная. Мен тя ме впечатли и почувствах потребност да споделя. Достатъчно е няколко човека да си направят равносметка накъде вървят и докъде са стигнали. И дори само един да стане по-добър си е струвало написването и откриването на тази книга.
Радвам се, че си тук! Много усмивки за теб!:)))
цитирай
12. esen - basta
31.01.2009 23:59
И аз ще чета. Хубаво ще е след подробния прочит пак да си споделим, но е достатъчно и само да си направил необходимите изводи за себе си.
Радвам се, че споделих емоцията си с теб!
Много, много усмивки!:)))
цитирай
13. esen - Благодаря за емоцията, sofiya!
01.02.2009 22:48
Ето линк, откъдето можеш да си свалиш книгата:
http://www.chitanka.info:82/lib/author/%D0%9C%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D0%BB+%D0%A0%D1%83%D0%B8%D1%81
Съжалявам, че не може директно от коментара да се отвори, но като го копираш няма да имаш проблем да си свалиш не само тази, но и още една книга от същия автор. Прочети пък ако намериш за необходимо си я купи.
Приятни минути с мъдрите книги! И много усмивки за теб!:)
цитирай
14. esen - И аз благодаря, tini4!
01.02.2009 22:51
Радвам се, че ти е харесал този пост, в който вложих моята емоция от прочетеното. Винаги има какво да научим и съхраним частичка за себе си
Спокойна нощ и усмихната нова седмица!!!:)))
цитирай
15. fenor - Е, признавам си...
01.02.2009 23:56
...много ми хареса посланието ти, откъс от тая велика книга! Благодаря ти! Бъди щастлива, за да можеш да правиш другите мъдри и щастливи! Поздрави!:)))
цитирай
16. esen - Благодаря, fenor!
02.02.2009 00:28
Аз се радвам, че споделих с теб прекрасните си впечатления от съхранената мъдрост!
Благодаря, че те има! Много усмивки за теб!:)))
цитирай
17. thesilent - Благодаря!
03.02.2009 01:26
Чудесен постинг!
Беше ми приятно :)
цитирай
18. esen - И аз благодаря, thesilent!
03.02.2009 01:42
Радвам се, че си тук!:)
цитирай
19. lubara - Здравей Esen
04.02.2009 11:51
Съжалявам за инцидента с теб . За тези хора не си заслужава да се отделя толкова много време и място .
Поздрави Любо
цитирай
20. esen - Благодаря ти, lubara!
04.02.2009 12:11
Поставила съм се над това, но за съжаление влияе на здравето ми. И ако те са интересни тук с това си поведение, то аз си давам сметка, че трябва да се оттегля и дано им се реши проблема, в което дълбоко се съмнявам.
Благодаря ти, че си тук! Поздрави и усмивки!
цитирай
21. feq - Аз също съм писала за този автор и книгите му...
04.02.2009 16:42
за информация:
http://feq.blog.bg/viewpost.php?id=196993
цитирай
22. esen - Прекрасен е твоя постинг за Мигел Руис, Феичка!!!
04.02.2009 20:48
И не само този, разбира се! Прекрасен блог! Когато спра да пиша тук ще идвам непременно при теб да обогатявам познанията си в различни области, а също и за хубави стихове!
Благодаря ти, че си тук! Усмивки!:)
цитирай
23. temenuga - Чела съм книгата и някои от мислите ...
05.02.2009 17:04
Чела съм книгата и някои от мислите са се превърнали в пътеводни за мен. Благодаря ти, esen, че паравиш широко достояние изкристализиралата мъдрост и духовна сила на една велика култура!
цитирай
24. esen - Благодаря за споделянето, Теменуга!
05.02.2009 18:07
В блог.бг бях до тук! Имаш телефона ми и знай, че винаги ми е приятно да общувам с теб!
До скоро, приятелко!
цитирай
25. temenuga - Какво става, наистина ли напускаш ...
06.02.2009 10:16
Какво става, наистина ли напускаш това пространство?
Нали знаеш, че без теб и топлия нюанс на поезията ти блогът няма да е същият! Тук има много хора, на които си нужна! Надявам се това да е само временно решение...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: esen
Категория: Хоби
Прочетен: 6139467
Постинги: 361
Коментари: 12638
Гласове: 118133